Joudumme joka päivä lukuisten päätösten eteen töissä, kotona ja vapaa-ajalla. Arvioimme vaihtoehtoja ja valitsemme tilanteeseen parhaiten sopivan toiminnan. Emme usein tule ajatelleeksi tekemiämme valintoja sen enempää. Kiinnittämällä huomiota päätöksentekoon voi oppia tekemään parempia ja tehokkaampia päätöksiä.
Amerikkalainen bisneslehti Inc. listasi neljä päätöksenteon virhettä, joihin usein törmäämme, ja joiden seurauksia voi myös välttää, kun tunnistaa tilanteen.
1. Ihmiset tekevät helpoista päätöksistä, jotka eivät ole niin tärkeitä, vaikeita. Jostain kumman syystä ja turhaankin tärkeisiin päätöksiin liitetään vaikeus. Jos vähäpätöisen asian päättäminen uuvuttaa, tuloksen tärkeyttä on liioiteltu. Mitä tärkeämpänä pidät päätöstä, sen enemmän käytät aikaa ja energiaa sen tekemiseen. Yksi hyvä tapa on päättää aika, kuinka paljon käytät asian miettimiseen. Kun aika loppuu, teet päätöksen ja voit jatkaa muiden asioiden parissa.
2. Tehokkaan päätöksenteon klassinen ongelma bisneksessä on se, että ei tunnisteta uponneisiin kustannuksiin johtavia syitä ja päätöksiä. Uponneet kustannukset ovat niitä, jotka olet jo tehnyt ja joita ei saa enää peruttua. Hyvä esimerkki tästä on se, että yrittäjä laittaa rahaa uuteen ohjelmistoon ja huomaakin pian, että se ei sovellukaan hänen bisnekseensä, ja ohjelmisto aiheuttaa vain lisätyötä alaisille. Kukaan ei tykkää rahan turhasta haaskauksesta, ja siksi moni päätyykin esimerkkitapauksessa laittamaan vielä lisää rahaa ohjelmistoon pelastaakseen aiemman virheinvestointinsa.
Tilanteessa, jossa uponneisiin kustannuksiin tuntuu menneen liikaa rahaa, aikaa tai energiaa, ota askel taaksepäin ja mieti, kuinka arvokas päätös voi olla sinulle tai bisneksellesi. Ja sen jälkeen arvioi, kuinka paljon päätöksen loppuunsaattaminen vielä kustantaa. Jos luku on suurempi kuin päätöksestä saatava hyöty, on aika peruuttaa tästä päätöksestä.
3. Erilaisten tietojen analysointi on iso osa bisnestä nykyään. Tieto auttaa tekemään parempia päätöksiä, mutta se voi myös sekoittaa päätöksentekoa. Tietojen analysointi voi halvaannuttaa ajatteluasi, jos kiinnität liikaa huomioon esimerkiksi vain ”huonoihin tietoihin” tai vain niihin tietoihin, jotka vahvistavat uskomiasi asioita.
Yrityksen tiedon analysoinnissa onkin varmistuttava, että tieto on relevanttia. Jos yrittäjä on suuntaamassa uusille markkinoille tai kehittää uusia tuotteita, firman aiempi historiatieto ei välttämättä auta. Se kertoo vain missä yritys on ollut, ei sitä, mihin päin se on menossa.
On osattava tunnistaa tarkkaan se, mikä tieto on tärkein kyseisen päätöksenteon kannalta. Kaikkia tekijöitä ei voi ottaa samaan aikaan huomioon.
4. Elämme nykyään melkoisessa hypetyksen maailmassa. Helposti ajautuu ylikorostamaan asian tärkeyttä, oli se sitten investointi tai joku muu bisnespäätös.
Aika harvoin olemme kuitenkaan sellaisen päätöksen edessä, joka muuttaa tilanteen totaaliseen tuhoon tai menestykseen. Jos joudut sellaiseen tilanteeseen, todennäköisesti olet tehnyt useita virheitä jo matkallasi tuohon pisteeseen. Jokainen päätös on väliaikainen. Olosuhteet muuttuvat, ja melkein aina mieltä tai suuntaa voi vielä vaihtaa myöhemmin. Tällöin voi toki menettää aikaa ja rahaa, mutta parempi sekin kuin lyödä itsepäisesti päätä seinään kieltäytymällä suunnanmuutoksesta. Jos bisneksen haluaa kestävän pitkään, asioita on mietittävä pitkällä tähtäimellä. Yksi tietty hetki ei silloin tunnu niin kriittiseltä.
Antti Seppälä, CEO
About The Author